Wednesday 25 December 2013

Keropok Lekor Ganu Kite

1.       Juga dipanggil keropok batang,sejenis makanan tradisional pantai timur Semenanjung Malaysia khususnya di Terengganu.
2.       Diperbuat dari isi ikan laut dengan campuran sagu dan sedikit garam.
3.       Ada juga keropok yang dicampur tepung kanji (tepung ubi kayu).
4.       Keseluruhan ramuan akan diuli dan digentel panjang bertali, sebelum direbus dalam air panas.
5.       Mengandungi protin yang tinggi dan kaya iodin semulajadi.
6.       Ia boleh dimakan segar sebaik diangkat dengan dicecah sos cili pedas.
7.       Biasanya tidak tahan lama,jika mahu menyimpan lama perlu dibalut plastic agar tidak membuatkan makanan lain berbau dan disimpan di tempat dingin beku. Apabila hendak dimakan harus direbus dahulu dengan air yang dicampur garam agar tidak terasa tawar.
8.       Boleh juga dipotong pendek dan digoreng sekali lagi untuk hasilkan keropok yang lebih rangup. Campuran tepung kanji akan lebih merangupkan keropok tetapi akan menjadi liat apabila sejuk manakala campuran tepung sagu tidak menjadi liat bila sejuk.
9.       Keropok keeping dihasilkan dari keropok lekor apabila dipotong nipis-nipis dan dijemur.

1.      Apabila digoreng keropok keeping akan menjadi kembang dan rangup dan enak dimakan bersama sos cili.

No comments:

Post a Comment